Biotecnología Enológica y Microbiana
UR-BIOTEC
Isabel
López Alfaro
PROFESORA CONTRATADA INTERINA
Publicaciones en las que colabora con Isabel López Alfaro (17)
2016
-
Influencia del color del vino en aspectos gustativos
La Semana vitivinícola, Núm. 3462, pp. 6-11
-
Influencia del color del vino en aspectos gustativos
La Semana vitivinícola, Núm. 3485, pp. 2230-2234
2012
-
Dynamics of Indigenous Lactic Acid Bacteria Populations in Wine Fermentations from La Rioja (Spain) During Three Vintages
Microbial Ecology, Vol. 63, Núm. 1, pp. 12-19
-
Ecology of indigenous lactic acid bacteria along different winemaking processes of Tempranillo red wine from la Rioja (Spain)
The Scientific World Journal, Vol. 2012, pp. 1-7
-
Elaboration of Tempranillo wines at two different pHs. Influence on biogenic amine contents
Food Control, Vol. 25, Núm. 2, pp. 583-590
2011
-
Malolactic fermentation of Tempranillo wine: Contribution of the lactic acid bacteria inoculation to sensory quality and chemical composition
International Journal of Food Science & Technology Print, Vol. 46, Núm. 11, pp. 2373-2381
2010
-
Quantitative and qualitative analysis of non-Saccharomyces yeasts in spontaneous alcoholic fermentations.
European Food Research and Technology, Vol. 230, Núm. 6, pp. 885-891
2009
-
Estudio comparativo de las especies de bacterias lácticas presentes en un vino mediante técnicas cultivo dependientes y cultivo independientes
Nuevos horizontes en la viticultura y enología: X Congreso Nacional de Investigación Enológica. Ourense, del 3 al 5 de junio de 2009
-
Evaluation of lysozyme to control vinification process and histamine production in Rioja wines.
Journal of Microbiology and Biotechnology, Vol. 19, Núm. 9, pp. 1005-1012
2008
-
Genetic typification by Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE) and Randomly Amplified Polymorphic DNA (RAPD) of wild Lactobacillus plantarum and Oenococcus oeni wine strains
European Food Research and Technology, Vol. 227, Núm. 2, pp. 547-555
-
Performance of malolactic fermentation by inoculation of selected Lactobacillus plantarum and Oenococcus oeni strains isolated from Rioja red wines
Vitis - Journal of Grapevine Research, Vol. 47, Núm. 2, pp. 123-129
2007
-
Evidence of mixed wild populations of Oenococcus oeni strains during wine spontaneous malolactic fermentations
European Food Research and Technology, Vol. 226, Núm. 1-2, pp. 215-223
2005
-
Fermentación maloláctica en barrica. Efectos en las características organolépticas de los vinos tintos y en la estabilidad del color.
Viñedos y Bodegas, Vol. 7, pp. 14-20
2004
-
High tolerance of wild Lactobacillus plantarum and Oenococcus oeni strains to lyophilisation and stress environmental conditions of acid pH and ethanol
FEMS Microbiology Letters, Vol. 230, Núm. 1, pp. 53-61
2003
-
Design and Evaluation of PCR Primers for Analysis of Bacterial Populations in Wine by Denaturing Gradient Gel Electrophoresis
Applied and Environmental Microbiology, Vol. 69, Núm. 11, pp. 6801-6807
2001
-
Bacterias lácticas responsables de la fermentación maloláctica del vino
Aspectos prácticos de la fermentación maloláctica : [Jornada técnica, celebrada en Logroño, 14 de Junio de 1999] (Consejería de Agricultura, Ganadería y Desarrollo Rural), pp. 67-82
-
Bacterias lácticas y bacteriocinas del vino.
Bacteriocinas producidas por bacterias lácticas y su aplicación a la industria alimentaria. (UNIVERSIDAD DE GRANADA), pp. 79-90