Publicaciones en las que colabora con María Pilar Santamaría Aquilué (17)
2021
-
Synergy between grape polyphenol extracts and antibiotics in inhibiting the growth of antibiotic multidrug resistant enterococci and enterobacteria
World Microbe Forum
-
Whole genome analysis of two multiresistant Escherichia coli strains, effect of grape polyphenols on bacterial growth
Enoforum Web Conference 2020
2012
-
Dynamics of Indigenous Lactic Acid Bacteria Populations in Wine Fermentations from La Rioja (Spain) During Three Vintages
Microbial Ecology, Vol. 63, Núm. 1, pp. 12-19
-
Ecology of indigenous lactic acid bacteria along different winemaking processes of Tempranillo red wine from la Rioja (Spain)
The Scientific World Journal, Vol. 2012, pp. 1-7
-
Elaboration of Tempranillo wines at two different pHs. Influence on biogenic amine contents
Food Control, Vol. 25, Núm. 2, pp. 583-590
2011
-
Malolactic fermentation of Tempranillo wine: Contribution of the lactic acid bacteria inoculation to sensory quality and chemical composition
International Journal of Food Science & Technology Print, Vol. 46, Núm. 11, pp. 2373-2381
2010
-
Quantitative and qualitative analysis of non-Saccharomyces yeasts in spontaneous alcoholic fermentations.
European Food Research and Technology, Vol. 230, Núm. 6, pp. 885-891
2009
-
Estudio comparativo de las especies de bacterias lácticas presentes en un vino mediante técnicas cultivo dependientes y cultivo independientes
Nuevos horizontes en la viticultura y enología: X Congreso Nacional de Investigación Enológica. Ourense, del 3 al 5 de junio de 2009
-
Evaluation of lysozyme to control vinification process and histamine production in Rioja wines.
Journal of Microbiology and Biotechnology, Vol. 19, Núm. 9, pp. 1005-1012
2008
-
Performance of malolactic fermentation by inoculation of selected Lactobacillus plantarum and Oenococcus oeni strains isolated from Rioja red wines
Vitis - Journal of Grapevine Research, Vol. 47, Núm. 2, pp. 123-129
2006
-
Artículos técnicos: inoculación de bacterias lácticas en distintos momentos de la elaboración de vinos tintos
Tecnología del vino: tratamientos y equipos para viticultura y enología, Núm. 34, pp. 68-72
2005
-
Analysis of yeast population during spontaneous alcoholic fermentation: Effect of the age of the cellar and the practice of inoculation
International Journal of Food Microbiology, Vol. 103, Núm. 1, pp. 49-56
2004
-
Fermentación maloláctica en barrica. Efecto en las características de vinos tintos de Rioja y en su estabilidad de color
Reuniones del Grupo de Trabajo de Experimentación en Viticultura y Enología: reunión anual 2002, Almendralejo (Badajoz), abril de 2002
-
Utilización de cultivos comerciales de bacterias lácticas de inoculación directa, para el desarrollo de la fermentación maloláctica
Reuniones del Grupo de Trabajo de Experimentación en Viticultura y Enología: reunión anual 2002, Almendralejo (Badajoz), abril de 2002
2003
-
Efecto del uso de levaduras inactivas en las paradas de fermentación: influencia y variación de los ácidos grasos en el desarrollo de la fermentación alcohólica
La Semana vitivinícola, Núm. 2990, pp. 4134-4140
-
Inoculación de bacterias seleccionadas para inducir la fermentación maloláctica en didtintas condiciones para mejorar su implantación
VII Jornadas Científicas de los Grupos de Investigación Enológica GIENOL: Logroño. 21, 22 y 23 de mayo de 2003
1998
-
Soluble proteins and free amino nitrogen content in must and wine of cv. Viura in La Rioja
Vitis, Vol. 37, Núm. 3, pp. 139-142