María Carmen
Tenorio Rodríguez
PROFESORA TITULAR DE UNIVERSIDAD
Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino
Logroño, EspañaPublicaciones en colaboración con investigadores/as de Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino (17)
2023
-
Antimicrobial activity of oenological polyphenols against Gram positive and Gram negative intestinal multidrug-resistant bacteria
II International Congress on Grapevine and Wine Sciences 2023
-
Characterization and antibacterial activity of a polyphenolic extract obtained by green supercritical CO₂ extraction from red grape pomace
Oeno Macrowine 2023: Book of Abstracts
-
Study of the antimicrobial activity of winemaking by-products against antibiotic resistant commensal bacteria of animal intestinal origin
Infowine: Internet Journal of Viticulture and Enology
2021
2017
-
Inhibición por la nisina del crecimiento de las bacterias lácticas y la formación de biofilms en el contexto enológico
IX Reunión de la Red BAL
-
Resistencia al etanol de bacterias lácticas enológicas; formación de biofilm y acción antimicrobiana de la nisina
XII Congreso de los Grupos de Investigación Enológica (GIENOL 2013)
-
Transcriptome analysis shows activation of the arginine deiminase pathway in Lactococcus lactis as a response to ethanol stress
International Journal of Food Microbiology, Vol. 257, pp. 41-48
2015
-
Efecto de bacterias lácticas fermentadoras de mijo sobre la biodisponibilidad del hierro y del ácido gálico
Avances en microbiología
-
Potential spoilage yeasts in winery environments: Characterization and proteomic analysis of Trigonopsis cantarellii
International Journal of Food Microbiology, Vol. 210, pp. 113-120
2013
-
Perfil metabólico de Lactococcus lactis subsp. cremoris bajo diferentes condiciones de cultivo
7ª Reunión de la Red Temática BAL
2012
-
Ecology of indigenous lactic acid bacteria along different winemaking processes of Tempranillo red wine from la Rioja (Spain)
The Scientific World Journal, Vol. 2012, pp. 1-7
-
Elaboration of Tempranillo wines at two different pHs. Influence on biogenic amine contents
Food Control, Vol. 25, Núm. 2, pp. 583-590
-
Estudio de la resistencia al etanol y viabilidad de bacterias lácticas enológicas mediante microscopia de fluorescencia
Avances en microbiología de los alimentos
2011
-
Malolactic fermentation of Tempranillo wine: Contribution of the lactic acid bacteria inoculation to sensory quality and chemical composition
International Journal of Food Science & Technology Print, Vol. 46, Núm. 11, pp. 2373-2381
2010
-
Quantitative and qualitative analysis of non-Saccharomyces yeasts in spontaneous alcoholic fermentations.
European Food Research and Technology, Vol. 230, Núm. 6, pp. 885-891
2009
-
Evaluation of lysozyme to control vinification process and histamine production in Rioja wines.
Journal of Microbiology and Biotechnology, Vol. 19, Núm. 9, pp. 1005-1012